RSS
Write some words about you and your blog here

syukur 21..

Alhamdulillah..
satu-satunya kalimah agung yg dpt aku ucap untuk hari ke enam berpuase nih..

xsangka nye cepat betul masa berlalu, tau2 dh nak seminggu pose kt umah
best sgt2..laen kan pose ngn mak, ngn kwn2, ngn suami, ank2..(eh2, xd pglmn lg =p)

Subhanallah..

rase best sgt pose ni sbb berjaya mengawal pemakanan..yeah~!

xikot nafsu, mungkin tu hikmahnye berpose kt umh kot
mkn pe yg ade je, klw kt asrama, g bazar, mcm2 nk beli..huhu
tapi..bile kakak2 n abg aku balik..waaaa!! mereka mmg suka membeli
kak aja n k.ijah suke memasak,best2 plak 2. so, aku tukang memakan..
xpe2..still bleh kontrol, rse skit2 je tiap2 mknn..jnji xkempunan.heh.

Allahuakbar..

mmg puase ni bulan menambah amal ibdh..

hope bulan2 lps ni pn amln sentiasa bertambah
bkn sng nak istiqamah ni, cbrnnye d mn2, bile2 ms..
sp yg mujahadah dgn dirinya dialah org yg berjaya..

p/s; syukur 21? knpa? sbb rs bersyukur, dh 21 thn hidup..n thn yg ke 21 berpuase..msh bernyawa, diberi peluang dan ksmptn oleh ALLAH..TQ ALLAH..

doakan kesihatan diri ini..=)

EDU 3105

salam...
lets go guys, i want to bring u to the world of photo
graphy sonok rupenye tgkp gmbr ni..nak2 kalau kene gaya cam pro je kan, cam bagus la.. byk teknik yg diajar, so kami cube aplikasi la, kononnye...
hr tu g la tgkp gmbr kt blkg asrama ngn atip n rah...
xyah g jaoh2 putrajaya nu...leh gak amik gmbr best2..

huh~ sian atip smpai jatuh2 pokok la dibuatnye, pun
ye la smgt die tgkp gmbr..
hehe..anyway atip jatuh pn still comel.. there are the foto, not so good...but not so bad la kan..^^
plzz leave ur comment 4 penambahbaikan
sye bdk baru blaja...

this is TILT UP TECHNIC..cewah..speaking lak.ni kire gambar di amik dgn cara mendongak la...sbb tu la namenye tilt up..
heh, berkulatnye bangunan sapa la nih

ni TILT DOWN..nak tgkp gmbr kite kne down to earth..yg ditangkap up kan face la kan..cam aqiff ni buat..smpai tertutup2 mate die silau ngn flash..cute boy


ni CLOSE_UP...nmpk x semut comel kt buah belimbing tu..ish, tau x, baru hr tu kami tau yg blkg asrama kami ada pokok belimbing..haha, dhsyt xtau


ni pon close up gak..tp xbpe jelas sgt. ni bunga pokok jambu yang aku suke makan..kat sebelah bilik je..boleh jolok dr tingkap bilik je..huhu..


ni plg CLOSE-UP skali..si comel aqiff...pipi yg montel..close up pipi die~!


this PERSPEKTIF..ni jalan dr blok e nk g blok d...salunye perspektif ni gambar yg boleh dilihat sejauh mata memandang secara luas..


one more perspektif look...ni kat kudat,..the tip of borneo..penghujung tanduk sabah..best~




PANNING technic..teknik plg susah skali, coz die perlukan shutter speed..so, ni aku cilok gmbr time raye, ank2 buah aku maen bunge api.ni kire panning gak la kot.nmpk cam bunge api tu berenti kan...lebih kurg gitu la, contoh lain, cm org lari ke, kete laju ke..


so, thats all 4 today,just enjoying myself.. jumpe next time dgn tajuk yg lain plak..haha, cam program talk show plak..hope korg blaja something hari ni smbil enjoy picture nih..xbyk pn sket jd la..rite..tq guys..love u all lah~

da~

ATTENTION FARAH ADILAH~!

selamat selamat dan selamat dan selamat hari lahir diucapkan kepada

FARAH ADILAH AZMAN

besaq dah boleh kawen~!

forever 21, smoga pnjg umo dmurahkan rzki

ni pesan dari ain utk kamu...

1) jadi budak baik

2) jadi cekgu yg fleksibel

3) ingat aku slaloo

4) mkn fatihah frozen jgn byk2, nanti gemok~ haha

5) love our frenship...the bigger ship in the world


SEMOGA SENTIASA BERADA DALAM PENGAWASAN ALLAH, JADIKAN SEGALA DUGAAN SEBAGAI JALAN MEMATANGKAN USIA...

sajak special 4 FARAH on ur bday..

Adakalanya
dalam kesungguhan meniti sebuah pengharapan
kita sering tercari erti

mencabar dan dicabar
mengejar dan dikejar
menyalah dan dipersalah
mengguna dan diperguna
menyayang dan disayang..

berpuncakkah gunung?
tercapaikah impian?
andai...
yang dikejar xdapat
yang dikendong berciciran

diperdengarkan hati
genggam bara biar jadi abu
buat teman yang memahami
ku harap kau harungi kepayahan ini
walau sabarmu dihinjak ke bumi!!!

k..da~

4 farah, renung-renungkan dan slmt beramal
ingat aku yg comel nih..=p

::..Compact Post..::

salam sume kwn2...

lame rasenye xtulis kat blog yg comel nih..heh, comel ke =?
banyak benda yang berlaku sepanjang xtulis blog nih
banyak gile sampai xtau nak mule dr mn...thats why la tajuk die "compact post"
aku nak masukkan je cite yg aku rase nak tulis..

excely sangat penat around 3weeks keje tnpa henti
dah mcam buruh kasar, tp best sgt sbb byk bnde yg aku blaja 3weeks tu
bak kate kak ita "itulah namenye students..."

so, 4 the first bz thing is MEGA!~
first big event ialah nak setup mase dgn Kak Ha, (Ustzh Fatimah Syarha) untuk bagi ceramah kat bdk2 pempuan. tu kire salah satu agenda MEGA la..korang msti knl kan..penulis buku PEMILIK CINTAKU SETELAH ALLAH DAN RASUL n NOVEL TAUTAN HATI

eh2..jgn kate korg xbace plak buku tu..
then, alhamdulillah,tukar tarikh sana sini, cmpur mcm2 hal lagi akhirnya berjaya jgk kami curi mase dgn kak Ha, beliau yg comel telah datang bg ceramah pada 18-7-09 hari tu..thankz a lot Kak Ha..
die bg ceramah tajuk "NUR KASIH-BUKAN CINTA KEPADA MANUSIA SEMATA-MATA"
gempak kan tajuk?? kasih sokmo..^^v
xpe la, fitrah kan...normal2. heh..


p/s:
1) Kak Ha ni sgt comel, smoga ulama yg bakal dilahirkan nnt juge secomel, sebaik, sealim dan sewaktu dengannye lah~! amin....
2) thankz a lot to ajk helwi yg terlibat. u guys mmg best
3) tenet cam bizkot..so, nnt smbung smula compact post~

da..~

TQ..

tq 4 the bz day..aish!~
tp best, dpt timba pengalaman spnjg Minggu Pengurusan Pelajar Baru (MPPB) . selama hari ni buat xtau je benda2 camni. benda2 tu la yang penting, camana cara kite uruskan sesuatu program dari A sampai Z, protokol yang perlu ada dalam setiap majlis, nak sambut orang, senyum sampai telinga, sampai tegang mulut, huhu..btw, memang penat, nak2 JPP yg keje full time kan, aku kire part time worker je. aku tgk kak baie pon sian jalan sana sini cam the flash, dah 2 xkn aku nak tgk je..tolong la kan..what we call..?give a hand ;)
p/s: bkn penat ape pn aku..duduk tgk org, pnt berfikir, nak buat ape nih, nak buat ape nih..haha


ya, one more thing thankz 4 the kepercayaan ahli2 HELWI..ish, still rase cm ntah..xtau nak ckp. pe pn, program ni bg pengalaman yg bermakna jugak!~ camana nak berurusan ngan org pejabat, org kafe dll. mybe bg org laen bnde simple sume tu. "ala..org laen dh berurusan byk ngn org laen, n bla3..berurusan ngn org bsr2 lg then bla3 lg.." tp ia bnda penting bg ain.
-jawatan adalah Amanah bukan Anugerah-

ya, FATIMAH SYARHA!! dpt ckp ngn die kt telefon, very nice, polite voice..ahh..malu2

anyway..sume yg berlaku ade pro n kontranya. hope aku dapat sesuatu yg baek dari benda yg baek dan membuahkan hasil yg baek..
k, semoga aku,rakan-rakan n ahli seprjuaangan sukses slaloo..

~Lelaki Labah-Labah ade cakap : "WITH GREAT POWER, COMES GREAT RESPONSIBILITY"


so, fikir-fikirkn dan slmt beramal...^^v

MPPB

wah..?!~
just be a friendly senior..
pretend to be..
wyeles cam bizkot
so, lm xjmpe...
then, c u next2 time yah~

Lone Ranger..~

many things happened
in this weekend since i was alone
but i donno what to write
what happened ye...
blurr lah..
the thing is
i was a Lone Ranger!!~
4 this weekend..huhu :'(

Rindu Cinta dan Sayang Mu..

donno la, lately suke bena melayan perasaan dpn lptop comel:)
nak kate xde keje..uish, a lot of thing to do..

but, just let it go la, do what i wanna do, rite..?


td ade terbace..satu ungkapan
i do love that phrase...

"Jika ada yang minta Cintamu, katakan ia untuk ALLAH,
jika ada yang minta Rindumu katakan ia untuk RASULULLAH,
tp, jika ada yang minta Keikhlasanmu,
berilah pada yang mampu MENGHARGAINYA....."


emm...tetibe teringat arwah embah lanang,atau tok wan la..
slalu sblm balik ke asrama msti jmp die dulu..

smpai la dh msuk maktab pn,msti jmpe die dulu sblm mulakan lgkh p&p

tp skrg die dh xde..(Al-fatihah).

rindu wjhnya yg suci, wataknya yg sgt tenang..



satu bnda yg sgt aku ingt kata-katanya..
"Ain, belaja btl2..blaja ni, dugaan paling besarnya CINTA.
cinta buat kita lalai, belaja ntah ke mana...
seboleh-bolehnya hbskn blaja dulu..ni dh ade ke ni?"

heeee..=D aku senyum je time tu..
what to say..


lps tu die pgg kepala, bace doa ape ntah

pas2 die cium kepala..waaaa!! ttbe sdey:'(
"amalkan selawat allahumma solatan kamilatan wasalim salaman tamah..ila akhir.."

"xbpe ingat la embah..(aduh, malu2 ustzh,skng dh ingt ^^ v)"

"slwt syifa' hfl?"

"hfl"

"ha, bace dan amalkan.boleh?"

"insya-Allah"


skrg dh xde lg..kali terakhir aku cium dahinya sblm dismbhygkn

sejuknye rase muka seorg lelaki tua berjanggut putih ni, wangi sgt..

3 kali embah dismbhygkn,first family, second shbt2 terdekat
then,ahli jemaah masjid
.besarnya rahmat..
mungkin ini hadiah utk nya

yg mencintai ALLAH, merindui RASULULLAH

dan menyayangi keluarga lebih dr dirinya sendiri..


kerdilnya diri bile mak cite

2 3 hari sblm mnggl, embah still mampu bace kitab2 kuningnya

yg berlambak kat bilik 2..

aku nih? nak bace buku 100 muke surat pn seminggu

(pity of me~)


akan aku abadikan lg byk kngn

dgn embah lanang kt dlm blog nih...

aku cuba dgr dan ikut nasihat teragungnya

bg aku yg bergelar PELAJAR..~


~thursday nite life~

sorry,
i not meant to be with you
tonight...

sorry,
i have no choice
but to let my night pass by
without u in my thursday nite life

sorry,
maybe we will meet
another day,
another week
or maybe another month
another year perhaps?

sorry again,
i didn't meant
to let u waiting 4 me
of course u r not waiting
4 me..
coz u angry rite?

sorry la,
i will make my day 4 u
i can't promise
but i try my best..

sorry,
thats only word
that i could say right here
right now
maybe u feel sick of it
well, who cares..
i just wanna say it
again and again and again..

sorry,
sorry n sorry
wahai pekomperi =p
i can't be there 4 the moment
u want me to be there

(created spontanously-(btl ke eja nih) by me )

btw, i love to be there
but at the same time, i can't to be there
or dont want to be there
emm..donno lah

something that very sure
im not being there!!
tq~

Cik Ain rindu kalian...

upload cheerful video just to make my day..subuh khamis yg indah~
tetibe teringat kat si comel bertiga yg jaoh kat sabah nu..
[abg asyraff, afiff, aqiff ]
- location 1 Borneo


video




maen belon free..sukati je, cm shopping complex sendiri..huhu..ustzh2,
bia la kan.."who cares.." nobody know me there
just kak ita, byt n rah je..haha..^^ v
video kandid beb~ rase cam artis diintai oleh paparazi plak,aww..=p

p/s : look...nnt ade kua muke cik T..hehe


video


rindu lah cuti2 Borneo...next time acik dtg lg yah!~
-out - fajr prayer

Mengarah,diarah, terarah atau xtentu arah??

ish, semua aku xnk!!~
tolong daku, besarnya tanggungjwb yg d bg
mmg la aku boleh blaja dr jwtn yg aku dpt tu
aku mmg nak blaja, tp xde la trus drastik cm2
waaa!!~ tolongla ak xmahu..



aku rase nak larikan diri...
tapi mane boleh!! nak lari g mn??

camne ni, YA ALLAH, aku xsedia lgsung

dgn bnda2 bsr cmni..

ish, xtau nk ckp la

speechless.ish.
blur.byk sgt berfikir.pnt tau.
stop thinking.

Pesan buat Adik..

emm...sp yg rs diri die adik, bleh la bace, =) . pesanan ni aku dpt dr abg ipar aku ms ak g sabah cuti hr tu..ustaz kodin (pggln manja dr mak aku..huhu)..die bg satu folder tazkirah!~ aduh, ni nak perli aku ke hape.dah la die kate aku xmcm ustazah..ye la aku pn jwb la.."fleksibel bang din"..(menjawab je tau,heh)


ustaz kodin, kak ita, asyraff, afiff, aqiff =)


so,psnn ni aku tujukan utk aku, kwn2 aku dan semua2 la, sesape je.mn yg baek, jd kan tauladan yg buruk jadikan sempadan.kdg2 bace tersentap gak ngn ayat2 nye,ye la aku kan adek.. ntah die dpt dr mn, mybe ayt2 nye ade yg dh korg pnh bace..tp bce gak, xkire...


Ini pesan pada adik adikku yang lahir dalam keluarga dakwah.
Bahawa setelah semua itu .

Di bahu kalian terletaknya hak hak dakwah.

Hak dakwahmu .
Hak dakwah orang tua mu .
Hak dakwah dakwahmu .

Semoga Allah memudahkan kalian ketika cinta itu benar benar datang.
Semoga kalian tidak menjadi fitnah untuk dakwah itu send
iri.

Ingin aku berpesan kepadamu sebagaimana pesan Nabi Musa pada kaumnya.
(Yunus (10): 84-86)

Berkata Musa: "Hai kaumku, jika kamu beriman kepad
a Allah, hendaklah
kamu bertawakkal kepadaNya, jika aku orang Islam (patuh
)." Sahut mereka:
"Kami telah bertawakkal kepada Allah, Ya Tuhan kami, janganlah engkau jadikan
kami fitnah bagi kaum yang zalim. Dan lepaskan lah kami dengan rahmatmu
dari kaum yang kafir."

===================================

Assalamualaikum

Adik,
Hahahahahaha .
Aku lupa adik aku kini sudah semakin dewasa.
Tak aku sangka secepat itu Allah mencampakkan rasa cinta di hati adik.
Maafkan aku . selama ini, lupa bertanya tentang itu.



Adik,
Bertenanglah . jangan menggelabah .
tonjolkan ketenangan dan ke"gentleman"an adik.
(kalau perempuan ape ek ?)

Adik,
Sejak Allah mencampakkan rasa cinta itu di hati adik.

. dan .
sejak adik sedar kehadiran cinta itu di hati adik.

Pertamanya . ucapkanlah Alhamdulillah.
Itulah fitrah yang suci yang benar yang Allah berikan pada setiap
manusia.

Sekarang adik sudah merasakannya.

Wal'iyazubillah . kalau cinta itu tidak suci apatah lagi tidak benar.
Na'uzubillahi min zalik.

Adik,
Nah sekarang .. Cabaran utamanya ...
bukan bagaimana hendak menyatakan rasa cinta itu pada cinta adik.
(Kacang je tu .budak tadika pon boleh buat)

Adik,
Allah itu Maha Pengasih dan Maha Penyayang.

Allah itu tidak akan pernah menzalimi hamba-hambaNya.
Ketika Allah meletakkan rasa cinta itu di hati adik.
Pada masa yang sama .
Allah tidakkan akan meletakkan cinta yang sama pada yang bukan berhak.

Adik,
Cabaran utamanya sekarang adalah .

bagaimana adik meletakkan cinta itu setelah Cinta Allah dan Rasul.
Bagaimana adik mendahulukan Cinta Allah dan Rasul setelah cinta itu.

Adik,
Aku ingatkan .
keinginanmu,melihat .bercakap .
bukanlah suatu yang halal

kecuali setelah terjalin ikatan yang sah
antara kalian.


(sekadar gambar hiasan.p/s: tq 4 d owner, i do love this pic)


Adik,
Ingatlah semua itu adalah larangan Allah.
Cubalah jauhi semuanya.
Waspadalah pada kecemburuan Allah dan Rasul.
Renungi kembali rindu Allah dan Rasul.


Adik,
Bertaqwalah kepada Allah yang meletakkan cinta itu di hati adik,
Allah yang meletakkan cinta itu di hati adik.
Allah juga berkuasa menarik kembali cinta itu.
Dan Allah juga berkuasa mengubah cinta itu menjadi benci.

Adik,

Ketika adik tahu cinta itu dari Allah.
Ketika adik yakin cinta itu dari Allah.
Kembalikan ia kembali kepada Allah.

Biarlah Allah yang menjaga cinta itu.
Biarlah Allah yang meletakkan cinta itu pada yang berhak.

Adik,
Sirami cinta itu dengan zikir.
Bajai cinta itu dengan Quran.
Bentengi cinta itu dengan istighfar.
Semoga tumbuh pohon sakinah.

Semoga lahir buah mawaddah untuk adik dan juga cinta adik.
Semoga lahir zuriat qurrata a'yun.




Adik,
Aku ceritakan kisah cinta wanita pujaan sekalian lelaki.
Aku ceritakan kisah cinta lelaki pujaan sekalian wanita.

Ketika di madinah .
Fatimah berkata kepada Ali,
"Dulu di mekah ada seorang lelaki yang aku sangat cinta padanya."
Ali berkata kepada Fatimah,
"Lalu, apakah kau menyesal berkahwin dengan aku?"
Fatimah menjawab,
"Tidak, kerana lelaki itu adalah engkau."



Adik,
Aku ajarkan satu doa.

ALLAHUMMA INNA NAS_ALUKA HUBBAKA
WA HUBBA MAY_YUHIBBUKA
WA HUBBA AMALIN YAQORRIBUNA ILA HUBBIKA.

Ya allah aku mohon cintaMu,
Dan cinta orang orang yang menyintaiMu,
Dan cintakan amalan yang mendekatkan aku kepada cintaMu.

Allahumma innaka ta'lam tsummallahumma_ghfirr.
Wassalamualaikum warohamtullahi wabarakatuhu.